Geri bildiriminiz için teşekkürler.
Bu ürünü istek listenize eklediniz.
Bu ürünü az önce istek listenizden kaldırdınız.
İstek listesine daha fazlasını ekleyemezsiniz
İstek listesine daha fazlasını ekleyemezsiniz
Karşılaştırmanızı temizlemek istediğinize emin misiniz?
Devam
Sadece aynı kategorideki ürünleri karşılaştırabilirsiniz.
Karşılaştırma için bir ürün eklediniz. Devam edin.
Karşılaştırma için bir ürün kaldırdınız. Devam edin.
Karşılaştırma listeniz dolu.
Sadece bir ürün eklediniz. Karşılaştırma yapmak için farklı ürün daha ekleyin.
itemModel.imageName
itemModel.imageName
MicrosoftTeams-im
MicrosoftTeams-im

                                                                                                                                                                              

                                                                                             Vehbi Koç

 

 

1901’de Ankara’da doğan Vehbi Koç, eğitimini Ankara İdadisi’nde tamamladı. Henüz 16 yaşındayken, 1917’de iş hayatına atıldı. 1926 yılında babasının ticarethanesini devraldı ve işletmeyi “Koçzade Ahmet Vehbi” ismiyle Ankara Ticaret Odası’na kaydettirdi. 
  
Ticaretle uğraşırken, aynı zamanda Ford ve Standart Oil gibi yabancı şirketlerin Türkiye temsilciliğini aldı. Taahhüt işlerine de giren Vehbi Koç, 1938 yılında şirketleşme yolundaki ilk adımı atıp İstanbul’da Koç Ticaret A.Ş.’yi kurdu. 
  
1948’de General Electric’in Türkiye’de ampul fabrikası kurmasına önayak oldu ve ortak yatırımcısı olduğu fabrika 1952’de üretime başladı. Bu fabrika, Koç Topluluğu’nun ilk endüstriyel girişimi olarak Topluluk tarihinde önemli bir yere sahip.

1950’li yıllar Vehbi Koç’un sanayide büyük adımlar attığı, yerli sanayi yatırımlarına ağırlık verdiği bir dönem. Bu dönemde, otomotiv, beyaz eşya, radyatör, elektronik cihazlar, mensucat, kibrit ve benzeri birçok ürünün yerli üretimini gerçekleştirdi. 
  
Türk otomotiv sanayisinin ilk kuruluşu olan Türk Traktör, 1954 yılında üretime başladı. Aynı yıl Türk Demir Döküm Fabrikası kuruldu. Bunları 1955’te kurulan ve bugün ülkemizin en büyük özel sanayi şirketi olan Arçelik, ve 1961’de kurulan Aygaz ve daha birçok sanayi kuruluşu takip etti. 
  
Kurumsallaşmaya inanan Vehbi Koç, sayısı artan sanayi şirketlerini tek bir merkezden yönlendirmek ve en iyi kaynakları yaratabilmek için 1963 yılında Türkiye’nin ilk holdingi olan Koç Holding’i kurdu.

Koç Holding’in kuruluşunu arka arkaya yeni şirketler ve girişimler takip etti. Otomotiv sektöründen, Türkiye’nin tarım potansiyeline öncülük eden Tat Domates Salçası Fabrikası’na kadar birçok alanda yine Türkiye’nin ilklerine imza attı. 
  
1966 –Türkiye’nin ilk yerli Türk otomobili Anadol üretildi. 
  
1967 – Tat Domates Salçası Fabrikası kuruldu. 
  
1968 – Fiat ortaklığı ile Tofaş kuruldu. 
  
1970 – Türkiye’nin ilk ihracatçı sermaye şirketi Ram kuruldu. 
  
1971 – Tofaş, “Murat” marka otomobillerin üretimine başladı.

Koç Holding, profesyonel yöneticilerle iş akışını sürdürürken, Vehbi Koç sosyal girişimlere ve vakıf hizmetlerine ağırlık verdi. 
  
1967’de bir yurt dışı seyahatinden aldığı ilhamla, çelenk bağışlarını eğitime yönlendirmek üzere Türk Eğitim Vakfı’nın kuruluşuna öncülük etti. 
  
1969 yılında, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında faaliyet göstemek üzere Vehbi Koç Vakfı’nı kurdu. Vakıf, birçok kültür, sağlık ve eğitim projesine imza attı. 
  
1976’da, Taksim’deki Atatürk Kitaplığı, İstanbul Belediyesi’ne armağan edildi. 
  
1980’de eşi merhume Sadberk Hanım’ın anısına Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi açıldı. 
  
1987 yılında yabancı dilde eğitim veren Vehbi Koç Vakfı Özel Lisesi, 1993 yılında da Koç Üniversitesi eğitime başladı.

1984 yılında kendisini emekliye ayıran Vehbi Koç, sosyal faaliyetlerine daha fazla odaklandı. 
  
Türkiye’nin nüfus ve aile sağlığı sorununa çözüm olması amacıyla, 1985’te Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nı kurdu ve vefatına kadar başkanlığını yürüttü. 
  
1987 yılında Milletlerarası Ticaret Odası tarafından “Yılın İş Adamı” seçilen Vehbi Koç, plaketini Yeni Delhi’de yapılan törende Hindistan Başbakanı Ghandi’den aldı. 
  
1994’te Birleşmiş Milletler, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’nı ve başkanı Vehbi Koç’u başarılı çalışmalarından dolayı ödüllendirdi. Dünya Nüfus Planlaması Ödülü, 14 Haziran 1994’te dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekteri Boutros Gali tarafından Vehbi Koç’a verildi.

 

Vehbi Koç, tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla, her ikisi de İngilizce’ye çevrilen “Hayat Hikayem” (1973) ve “Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim” (1987) adlı kitaplara imza attı. 
  
Vehbi Koç, şirketlerine yönelik “Hedefler ve İlkeler Belgesi”nde kendi anayasasını şöyle tarif ediyor: 
  
“Benim anayasam şudur: Devletim ve ülkem var oldukça ben de varım. Demokrasi varsa hepimiz varız. Memleketimizin ekonomisini kuvvetlendirmek için elimizden gelen bütün gayreti göstermeliyiz. Ekonomimiz güçlendikçe demokrasi daha iyi yerleşir, dünyadaki itibarımız artar.” 
  
Sanayi, ticaret ve uluslararası ortaklıklar. 
Vakıflar, sosyal hizmetler, eğitim, kültür girişimleri. 
Her bir anı değer yaratmaya adanmış dolu dolu 95 yıl. 
  
Vehbi Koç, sadece özel sektör gücüyle sanayileşmede, kurumsallaşmada, profesyonel yönetimde değil; vakıflar kanalıyla eğitim girişimleriyle, sağlık alanlarındaki yatırımlarıyla ve sosyal hizmet projeleriyle bu ülkede yaşayan herkese örnek olmuş ve ilham vermiş bir iş insanı.